Birkózás gyerekeknek 6 éves kortól 2015.09.02

Gyors döntések, lényeglátás, ügyesség; az élet minden területén fontos képességeket fejlesztenek az úgynevezett „kontaktsportok” -

Minden kedden és csütörtökön 16:30-18:00 óráig szeretettel várjuk 6 éves kortól az örögmozgó lurkókat.
Edző: Bárdosi Sándor
Cím: Bárdosi Küzdősport Akadémia
1111 Bp. Budafoki út 17/A
+36704152777
 

Gyors döntések, lényeglátás, ügyesség; az élet minden területén fontos képességeket fejlesztenek az úgynevezett „kontaktsportok” - állítja Barna Tibor, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Küzdősportok tanszékének vezetője.

 

Kinek való a birkózás?

Ez a sportág rendkívül személyiségformáló és képességfejlesztő hatású, ezért mindenkinek ajánlom: szerény, visszahúzódó típusú gyerekeknek is, fiúknak, lányoknak egyaránt. A birkózás „valós” küzdősport. Itt valóban a test-test elleni küzdelemé a főszerep, nem pedig az esztétikáé, mint egyes harcművészeteknél, ahol a lényeg, hogy szép mozdulatsorokat mutassanak be. A birkózásban a másodperc törtrésze alatt kell dönteni, hogy hogyan reagáljak, hogyan tudom például a másikat olyan helyzetbe hozni, hogy lekerüljön a talajra – meg kell találnom a megfelelő megoldást úgy, hogy közben figyelembe veszem a saját fizikai és lelki tényezőimet. Ezek a helyzetek segítenek kialakítani már a kisgyermekekben is a gyors döntés és a lényeglátás képességét, amikre az élet minden területén igen nagy szükség van.
Ebben a sportban állandóan új kihívásoknak van kitéve az ember a mozgás szempontjából, ami rendkívüli módon fejleszti az ügyességet. Ráadásul az egész testet megmozgatja, ami a testsúlyszabályozás, a zsírégetés szempontjából is nagyon jó.

 

Hány éves korban érdemes ezeket elkezdeni?

Hat-hétéves, tehát iskolaérett korban már nyugodtan el lehet kezdeni a birkózást. A lényeg, hogy szakemberhez forduljon a szülő – ők tudják, hogyan kell „felépíteni” egy gyereket hat éves kortól tizennégy-húsz éves korig, míg esetleg élversenyzővé válik.

 

Milyen felszerelésre, milyen helyszínre van szükség a birkózáshoz?

A birkózáshoz nem kell más, mint egy tornaterem, egy szőnyeg. Nem véletlen, hogy a világban mindenhol: Amerikában, Olaszországban, Japánban, stb. az iskolai testnevelésbe tartozik, mert kiváló személyiségformáló, rendkívül olcsó és jól szabályozható.